PNM condamnă repetat atrocitățile și abuzurile săvârșite de Rusia

Astăzi, 20 noiembrie, când este marcată Ziua Mondială a Drepturilor Copilului, Partidul Național Moldovenesc condamnă repetat atrocitățile și abuzurile săvârșite de Rusia în timpul invaziei din Ucraina.

Conform datelor oficiale preliminare 437 de copii ucraineni au fost uciși, iar alții peste 800 răniți, neștiindu-se cifrele din zonele ocupate de ruși, unde luptele continuă. 2328 de instituții de învățământ au fost avariate în Ucraina, dintre care 289 au fost distruse complet. Peste 5 milioane de copii au fost nevoiți să fugă din calea războiului, părăsind casa, locul unde s-au născut, rupți de cei dragi, de familii, de prieteni, rupți de țară.

Astfel, Partidul Național Moldovenesc a comemorat copiii uciși în timpul războiului din Ucraina, amplasând în fața Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, peste 400 de perechi de încălțăminte pentru copii.

Video

În acest context, președintele PNM, Dragoș Galbur susține: ”Niciun fel de război din lume nu poate fi justificat atunci când sunt uciși oameni nevinovați. Ce se petrece în Ucraina este o dovadă clară că Rusia a devenit un stat terorist care nu mai ține cont de viitorul umanității. Ne dorim ca nici un copil să nu treacă vreodată prin ce trec copiii din Ucraina, de aceea am decis să aducem în atenția opiniei publice acest subiect, anume astăzi, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Copiii reprezintă viitorul, iar pentru ca aceștia să crească și să se dezvolte armonios, noi, maturii suntem obligați să le asigurăm și respectăm drepturile.”

Rusia săvârșește un adevărat genocid și o epurare etnică, adoptând proceduri simplificate pentru înfierea și acordarea cetățeniei ruse copiilor răpiți din Ucraina, încălcând grav Convenția de la Geneva și Convenția ONU privind drepturile copilului.

Începând din 1990, 20 noiembrie, Ziua mondială a drepturilor copilului marchează, de asemenea, aniversarea datei când Adunarea Generală a ONU a adoptat atât declarația cât şi convenția pentru drepturile copiilor.