A avut loc congresul de constituire al Partidului Național Moldovenesc

Partidul Național Moldovenesc (PNM) și-a ținut duminică, 29 ianuarie, la Chișinău, lucrările Congresului de constituire.

La ședință au participat 110 delegați ai organizațiilor teritoriale recent create, care au susținut subiectele propuse în ordinea de zi, prin aprobarea Statutului, Programului Politic și a simbolurilor partidului.

Partidul Național Moldovenesc este un partid politic de orientare conservatoare modernă de centru-dreapta, care militează pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv dreptul fiecărui cetățean la autoidentificare etnică. În activitatea politică PNM se sprijină cinci piloni de bază: Educația, Familia, Bunăstarea, Tradiția și Credința.

Președinte al PNM a fost ales Dragoș Galbur, inițiatorul readucerii pe scena politică a partidului istoric, fondat în 1917 de mari intelectuali ai acestor meleaguri. În discursul său după votul de încredere din partea Congresului, președintele ales a vorbit despre necesitatea promovării unei noi clase politice, a unor oameni noi, care anterior nu au deținut funcții de conducere ale statului:

”Filosofia noastră e simplă – dacă nu facem noi politică în propria noastră țară, o fac alții pentru noi. Atât forțele obscure din exterior, cât și cele din interior, având ca doctrină corupția absolută și sărăcirea Republicii Moldova pentru a o putea controla mai ușor, ceea ce s-a și întâmplat în ultimele trei decenii. Din cauza politicienilor corupți, falși și trădători de patrie, aproape jumătate dintre moldoveni au emigrat, lăsând în urmă copii, bătrâni și persoane bolnave, pe care statul nu are capacitatea astăzi să-i îngrijească.

Astăzi toți vor să trăiască bine, însă când e vorba de implicare – cuvântul toți dispare. Asta și ne face speciali, pe noi cei din această sală, cât și pe colegii noștri din raioanele țării. Astăzi repornim acest minunat proiect politic, lăsat moștenire de către strămoșii noștri – Partidul Național Moldovenesc. Un partid istoric, educativ, patriotic și insistent. O să insistăm tare mult pe ceea ce ne propunem și sunt sigur că vom reuși. Aici ne vom conduce după regula celor trei i – inițiativă, implicare și insistență.

Nu ne-am născut politicieni, dar avem datoria morală să urmăm cu determinare această cale. Întâlnim multă nemulțumire, dezamăgire și reticență în societate, și e pe bună dreptate, de fapt anume acestea ne-au făcut să ne implicăm în politică acum, pentru că ne-am săturat să ne tot dezamăgim. Acum e timpul să ne implicăm direct în luarea deciziilor, și să nu mai asistăm ca niște spectatori neputincioși la acest teatru al absurdului care de 30 de ani nu se mai termină!”

Congresul l-a ales pe Dorin Cimil în calitate de Secretar General al Partidului Național Moldovenesc. Cu înalte competențe juridice și electorale dl Cimil va asigura buna funcționare a partidului, consolidarea structurilor partidului, precum și exercitarea atribuțiilor prevăzute în Statut. În acest sens, în fața delegaților dl Cimil a dat citirii detaliilor ce prevede funcția sa, declarând cu demnitate respectarea și implicarea activă alături de întreaga echipă PNM.

Vicepreședinții formațiunii au fost desemnați Sergiu Burlacu, Tatiana Codreanu și Mihai Burciu. În cadrul lucrărilor au fost alese și cele două comisii ale formațiunii. Comisia de Etică și Arbitraj și Comisia de Cenzori, ambele coordonate de câte trei membri votați la Congres.

Printre invitații de onoare ai Congresului de constituire a Partidului Național Moldovenesc, a fost dl Ion Mărgineanu, deputat în Primul Parlament și semnatarul Declarației de Independență a Republicii Moldova . Onorabilul a adresat un mesaj de felicitare și încurajare Președintelui PMN, echipei și delegaților.

Partidul Național Moldovenesc militează pentru integrarea țării în Uniunea Europeană și pentru conexiuni mai puternice cu România, acest obiectiv fundamental va atrage dezvoltarea statului și a mentalității colective. Principalele teze ale Programului Partidului Național Moldovenesc prevăd descentralizarea administrativ-teritorială, reformele în educație și sănătate, protecția familiei, promovarea valorilor culturale, susținerea economiei, măsuri de sustenabilitate pentru agricultori, fortificarea securității naționale. Programul integral poate fi accesat pe pagina oficială www.pnm.md

PNM își continua activitățile de creare de noi organizații teritoriale și locale și se angajează în participarea la următoarele exerciții electorale, fiind deschis la colaborarea cu alte partide de centru-dreapta, cu viziuni asemănătoare pentru a găsi cele mai bune soluții de a atinge obiectivele statutare și ale Programului politic.

Pentru infomații adiționale scrieți-ne la

Departamentul Relații Publice și Comunicare.