PNM își arată îngrijorarea față de amendamentele la legile cu privire la securitate.
Partidul Național Moldovenesc a analizat cele trei proiecte de amendamente la legile cu privire la securitate care urmează a fi dezbătute astăzi în Parlament, cât și reacțiile experților, și își arată îngrijorarea față de metoda de expunere a acestora spre aprobare, fără a se aștepta avizul Comisiei de Drept al Consiliului Europei, care va examina documentul în perioada 10-11 martie.
Nici pe plan intern nu avem o finalitate pozitivă a dezbaterii documentelor. Proiectele au fost supuse consultărilor publice în luna decembrie 2022, la Comisia Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică din Parlament, unde reprezentanți ai societății civile au exprimat mai multe îngrijorări că acestea pot duce la abuzuri.
În lumina presupusului plan al Kremlinului de a ”realiza o lovitură de stat” la Chișinău, anunțat zilele trecute de președinta Maia Sandu, conducerea statului, sub umbrela PAS, se grăbește să aducă amendamente fără analiză minuțioasă a acestor legi. Pentru că SIS nu dispune de inițiativă legislativă, pachetul de modificări a fost înregistrat de deputați PAS.
Pachetul propus spre dezbateri în ședința în plen conține trei proiecte de lege, care descriu împuternicirile și îndatoririle serviciului special, ale ofițerilor săi, dreptul de a intercepta convorbiri sau de a instala echipamente de monitorizare în locuințele persoanelor-țintă. Amendamentele la Legea cu privire la statutul ofițerului de informații și securitate prevăd că și persoanele cu dublă cetățenie se vor putea angaja la SIS, cu condiția ca cea de-a doua este cetățenia unei țări membre a Uniuni Europene.
Proiectul de lege permite ofițerilor SIS să localizeze o persoană țintă prin „urmărirea vizuală şi/sau documentarea cu ajutorul metodelor și mijloacelor tehnice, precum și localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziționare globală ori prin alte mijloace tehnice”, dar fără mandat de la judecător. Experții în domeniu califică această separație o „iluzie”, iar prevederile legislative vor putea fi folosite abuziv. Proiectul de Lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă a mai fost criticat de experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care consideră că proiectul este insuficient de fundamentat și suscită probleme iremediabile din perspectiva drepturilor omului.
Partidul Național Moldovenesc solicită președinției, parlamentarilor, membrilor Guvernului, instituțiilor de forță și serviciului de informații să își intensifice acțiunile pentru securitatea națională în contextul agresiunii ruse, dar recomandă să fie garantate cele mai bune metode de apărare a țării, prin inițiative corecte, fără a crea abuzuri intenționate sau din lipsă de analiză profundă a proiectelor de legi, din grabă sau pentru a mediatiza că “noi am făcut”.
În acest context, PNM condamnă declarațiile oficialilor Federației Ruse cu privire la treburile interne ale statului nostru și cere președinției acțiuni mai concrete, argumentate și explicate, fără a crea panică în societatea.
Departamentul Relații Publice și Comunicare.