Am marcat Ziua Nistrului

Pentru noi, echipa Partidului Național Moldovenesc, ziua de 28 mai a fost o zi plină. Împreună cu colegii de la Chișinău, Bălți și Râșcani ne-am întâlnit la Holercani la o acțiune de salubrizare a malului Nistrului.

Vrem ca fiecare dintre noi să conștientizeze importanța reală a râului Nistru, acesta fiind principala sursă de apă potabilă a cetățenilor Republicii Moldova. Lunca bătrânului râu cuprinde peste 70.000 km pătrați și găzduiește o populație de 8 milioane de oameni.

Din păcate, în ultimii ani, calitatea apei râului Nistru s-a deteriorat în mod considerabil din cauza nepăsării autorităților din Ucraina și Republica Moldova, dar și din cauza întreprinderilor și agenților economici care în mod necontrolat își varsă reziduurile direct în râu. În timp ce Moldova face parte din categoria țărilor cu insuficiență de apă potabilă.

De exemplu, conform rezultatelor studiului despre calitatea apei în Nistru efectuat de Institutul Mediului Ambiant din Slovacia, 41% din poluanții râului sunt pesticidele, 38% – preparatele farmaceutice, 4% – substanțele narcotice, 4% – stimulatori, 3% – îndulcitori și 10% – deșeurile chimice.

Da, calitatea deplorabilă a apei se reflectă direct proporțional în starea de sănătate a populației Republicii Moldova.

Partidul Național Moldovenesc promovează prin Programul său politic un întreg capitol dedicat Mediului înconjurător, fiind promotorul majorării de 20 de ori a amenzilor privind poluarea habitatelor naturale.

Protejând natura ne protejăm pe noi.