Se fac 74 de ani de la al doilea val de deportări din Basarabia.

Exact 74 de ani în urmă, în noaptea de 5 spre 6 iulie, zeci de mii de basarabeni au fost ridicați silit din casele lor și deportați în Siberia și Kazahstan. Era noaptea în care a început cel de-al doilea val de deportări din Basarabia, operațiune denumită conspirativ IUG (SUD).


Din totalul de 12 860 de familii incluse iniţial în liste, n-au fost ridicate 1 567 familii, iar acest lucru s-a întâmplat din cauze diferite: 274 familii intraseră între timp în colhoz; 240 – au prezentat, chiar în timpul operaţiunii de strămutare, dovezi documentare care atestau că unii membri ai familiei făceau armata; 35 familii aveau ordine şi medalii sovietice; 508 – îşi schimbaseră domiciliul, iar 105 familii reuşiseră să se ascundă.

Arestările s-au făcut noaptea cu forţele soldaţilor veniţi în sate cu maşinile. La operațiune au participat 4.496 de lucrători operativi ai Ministerului Securităţii de Stat al URSS, inclusiv aduşi şi din alte republici, 13774 ofiţeri şi soldaţi sovietici şi 4705 activişti de partid din Moldova.

Unii cetăţeni care au încercat să scape cu fuga au fost împuşcaţi. Gospodarii arestaţi împreună cu familiile lor, cu copiii, cu bătrâni, fără a li se permite să ia rezerve cu ei, au fost urcaţi cu forţa în 1573 de vagoane pentru vite şi duşi. Toate bunurile – casele, utilajul ţăranilor deportaţi – au fost transmise colhozurilor, iar o parte din ele au fost furate,
vândute de către organele financiare ale raioanelor respective. Multe din aceste edificii au fost oferite nomenclaturii și ofiţerilor care erau aici în NKVD etc. Mulţi dintre gospodarii deportaţi nu au mai revenit în patrie, au fost împuşcaţi pe drum, au murit de foame, de boli, de durere sufletească, de muncă peste puterile lor.


Conform datelor oficiale, în cel de-al doilea val de deportări din 1949, au fost deportate în Siberia și Kazahstan 11.293 de familii din Basarabia sau peste 35 mii de oameni. Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporţie a dramei moldovenilor, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieşind din 3 membri ai familiilor. Se ştie, însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 şi chiar 14 copii.


Dupa alte surse, cele 11.293 de familii reprezentau 35.796 persoane, din care 9.864 bărbaţi, 14.033 femei şi 11.889 copii. 7620 de familii au fost considerate chiaburi, iar celelalte acuzate de colaborare cu fasciştii, de apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale.


În seara de 5 iulie, echipa PNM a depus flori la Monumentul Deportaților din scuarul Gării Feroviare din Chișinău și la Monumentul victimelor represiunilor politice, din Bălți am aprins câte o lumânare și ne-am rugat pentru sufletele bunicilor și străbunicilor noștri pe care i-a exterminat nemilos regimul sovietic.