PNM solicită Guvernului să stopeze defrișările ilegale a pădurilor și să înăsprească pedepsele

Republica Moldova are doar 12% din teritoriu împădurit, în timp ce media europeană este de 32%. Iar în țări ca Finlanda și Suedia, acest procentaj depășește 60%! În comparație, chiar și vecinii noștri, România și Ucraina, au mai multe păduri decât noi.

Comunicate
15.11.2024

În preajma începerii campaniei de împădurire, PNM solicită Guvernului să stopeze defrișările ilegale și să înăsprească pedepsele pentru cei care distrug pădurile. În adresarea sa civică, antreprenorul Alexandru Cernouțan explică impactul grav al defrișărilor asupra mediului și economiei locale, oferind soluții și exemple concrete de implicare.

 Alexandru Cernouțan, directorul și proprietarul Rikipal SRL, cel mai mare și competent producător și reciclator de paleți din lemn de în Republica Moldova. De mai bine de 15 ani, Rikipal contribuie la dezvoltarea economiei circulare pe piața noastră.

”Astăzi, vreau să vorbesc despre o problemă gravă cu care ne confruntăm: situația pădurilor. Știți de ce este una catastrofală? Pentru că doar 12% din teritoriul Republicii Moldova este împădurit, în timp ce media europeană este de 32%. Iar în țări ca Finlanda și Suedia, acest procentaj depășește 60%! În comparație, chiar și vecinii noștri, România și Ucraina, au mai multe păduri decât noi.

Această lipsă de păduri este una dintre principalele cauze ale secetei care în ultimii ani afectează tot mai grav sectorul agrar. Pădurile nu doar că protejează solul și asigură un climat echilibrat, dar contribuie nemijlocit și la starea economiei. Din păcate, de 15 ani, în activitatea noastră, ne confruntăm cu o concurență neloială din partea celor care folosesc lemn furat din pădurile Moldovei, lemn defrișat ilegal. Aceasta nu este o practică de ieri, și nici de azi – durează de mulți ani și continuă și în prezent.

Noi, la Rikipal, producem paleți doar din lemn oficial importat, nu folosim niciun fel de cherestea autohtonă. Încercăm să fim un exemplu, respectiv, în 2022, am plantat o pădure pe 5 hectare în satul Roșcani, unde am pus 30.000 de copaci din 8 specii diferite, contribuind astfel la protejarea mediului înconjurător.

Salutăm inițiativa Guvernului de a împăduri masiv Republica Moldova, dar cerem ferm autorităților să stopeze orice tip de defrișare, cu excepția celor sanitare, și să înăsprească pedepsele pentru defrișările ilegale. Trebuie să se ajungă până la confiscarea averii și pedepse cu închisoare pentru cei implicați în distrugerea pădurilor.

De asemenea, fac un apel către agenții economici care folosesc produse din lemn: cumpărați doar de la companii care lucrează onest, nu de la cei care folosesc lemn de proveniență dubioasă. Înțelegem tentația de a economisi acum, dar acest lucru va duce, pe termen lung, la o degradare totală a pădurilor și la schimbări climatice severe.” a decșarat Alexandru Cernouțan.

PNM îndeeamnă și populația să se implice activ în protejarea pădurilor noastre și să denunțe pe cei care defrișează ilegal. Doar împreună putem proteja viitorul nostru și al copiilor noștri.